40003, Україна
м. Суми, вул. Харківська, п/в 12
м. Суми, вул. Харківська, п/в 12
Комерційна служба
+38 (0542) 67-42-14
+38 (0542) 67-42-14
Заявку відправлено
Чекайте відповідь!
19 серпня в Україні відзначають День бджоляра.
Мед – один з найдавніших продуктів, що використовуються людиною для збагачення свого раціону. Історія появи меду в якості продукту харчування налічує понад 15 тисяч років – археологи знайшли підтвердження того, що ще в кам’яному столітті люди витягували стільники з тягучою ароматною начинкою з отворів в скелях. У давньоєгипетських папірусах можна виявити перші згадки про мед – робота з видобутку ласощів вважалася почесною і такою, що заслуговує на повагу.
У пошані бджільництво і нині. Серед хіміків чимало тих, хто захоплюється пасікою. Сьогодні розповімо про одного з них – Олега КАБАНЕНКА, електрогазварника ОЦДТ.
Олега заворожувала пасіка ще з юних літ, завжди любив спостерігати за бджолами, відстежувати процес відкачування меду. Спочатку не міг зважитися сам всерйоз цим зайнятися, а потім все ж таки «дозрів». Купив вулик, одну бджолину сім’ю, а згодом спіймав ще два рої. Навчився майструвати вулики, вивчив особливості апітерапії – лікування хвороб із застосуванням продуктів бджільництва.
– Бджільництво настільки розширене захоплення, що можна себе знайти у будь-якій його області, – продовжує Олег. – І чим більше пізнаєш, тим глибше занурюєшся в нюанси цієї теми і захоплюєшся нею знов і знов. Я займаюся ще додатково матководством, формую спеціальні бджолопакети. Перший мед після цвітіння акації практично не качаю, залишаю бджолам. Пік медових зборів – середина серпня.
Ще одним захопленням Олега Кабаненка є виготовлення ножів. Перший ніж виготовив у 20 років, спочатку працював з простими матеріалами, потім навчився загартовувати метал, тримати лезо, вивчив особливості сталі, експериментував з різновидами клинків для ножів. Загалом виготовив близько 300 ножів – здебільшого на подарунки за проханням рідних і друзів.
– Ножі виготовляю виключно коли є відповідний настрій, – говорить Олег. – Останнім часом відійшов від цього, не вистачає вільного часу, бо сконцентрувався на пасіці. Розвиваю ютуб-канал про бджільництво, запрошую хіміків у підписники.
Мед необхідно споживати маленькими дозами, щоб насолоджуватись його ароматом і смаком, а через 15-20 хв. після споживання випити міцного ромашкового чаю. Так само необхідно споживати мед перед сніданком і через дві години після вечері. Якщо є можливість, то і за півгодини перед обідом. Для отримання максимального лікувального ефекту, мед необхідно як можна довше затримувати в ротовій порожнині, для засвоювання його через слизову оболонку. Рекомендована денна норма споживання меду 100-150 гр. Мед добре засвоюється з фруктами, овочами, з молоком і молокопродуктами. Ідеальний щоденний сніданок – каша з медом і маслом, сир з медом чи канапка з небілим хлібом, маслом, сиром та медом.
Меди, зібрані з різних видів рослин, діють на людський організм як і рослини, по-різному.
Липовий мед відмінно справляється з хворобами нирок, шлунково-кишкового тракту, корисний при ангіні, бронхіті. Акацієвий мед – ідеальний засіб для боротьби з безсонням і терапії при захворюваннях нервової системи. Гречаний мед – один з найкорисніших видів, насичений амінокислотами і мікроелементами (в 2 рази більше, ніж в інших сортах!). Соняшниковий мед відрізняється солодкістю, терпкістю, в’язкістю, приємним післясмаком, багатий на глюкозу.